02/03/2012
ÖZGÜVEN
Kişinin kendini yeterli, değerli, olumlu algılaması ve değerlendirmesidir. Yani bir nevi kendi ile barışık olmaktır. Özgüvenli kişiler yaşamlarında yapmak istediklerini daha kolaylıkla yapabilir, gerçek potansiyelini daha iyi ortaya koyar. Özgüven kolay gelişebilen bir şey değildir. Kişinin yaşadığı deneyimler ve bu deneyimler sonunda kazandığı yetiler, beceriler, özgüveni pekiştirir veya zayıflatır. Kişi yetilerini bir yetenek ve beceri haline getirebildiği, bilebildiği ve yaptığı işin üzerinde kontrol sağladığı ölçüde kendine güvenecektir.Eğer kendiniz hakkında olumsuz konuşmalar yapıyorsanız,kendinizi sürekli eleştirip yargılıyorsanız ve yapamadıklarınızı önemsemiyorsanız özgüven problemi yaşıyorsunuz demektir.
Özgüven eksikliği nasıl gelişir?
- Kendini veya yeteneklerini çok acımasız bir şekilde eleştirmek.
- Olayların sonuçlarını, gerçekte olduklarından daha kötü bir şekilde değerlendirmek.
- Gerçekçi olmayan hedefler belirlemeyin.
- Başarısızlık korkusu. Başarısızlık, hayal kırıklığı gibi olumsuz olayları bir deneyim gibi algılamaktansa, bunların üzerinde fazla durmak.
- Özgüven ile hayattaki başarılarımızın doğru orantılı olarak birbirlerini tamamlar.
- Yaşadığımız deneyimlerimiz eğer olumsuzsa o konuyla ilgili düşüncelerimizi genelleyip o olayı davranışa dökmekte sıkıntı çekebiliriz. Aşağılık duygusu, umutsuzluk gibi duygular genellikle olumsuz yaşam deneyimlerinden sonra ortaya çıkar.
- Ailenin yaklaşım tarzları da çok önemlidir.Çocuk büyüme aşamasındayken ebeveynleriniz size sağlıklı,destekleyici bir çevre sağlayamamış olabilirler.
Özgüven Nasıl Gelişir?
- Çocuklarınızın daha küçük yaşlarda başlayan eğitim sürecindeyken onlara güvenini sarsacak sözel ifadeler ya da davranışlar serilemeyin.
- Hayatta şu ana kadar neler yaptınız somut bir listesini çıkartın.
- Hayatta neler yapmak istiyorsunuz bunları en kolay olandan en zor olana doğru sıralayın.
- Kendinize,ruhunuza,bedeninize özen gösterin. Spor yapın, düzgün beslenin, ruhunuzu ve beyninizi dinlendirin.
- Yaşantınızla ilgili kendinize yeni hedefler koyun ve bunu hayata geçirmek için plan yapın. Bir hedefi gerçekleştirdiğinizde ise özleminizi duyduğunuz bir çok duyguyu da yaşamış olursunuz. Her başarınız içinde kendinizi tebrik edin.
- Kendiniz hakkında olumsuz cümleler kurmaya başladığınızda, bunu fark edin ve olumsuz cümleler yerine kendinize olumlu özelliklerinizi hatırlatın.
- Her yeni deneyimi yeni bir öğrenme olarak algılayın.Önemli olan kazanmak ya da kaybetmek değil. Yapmak istediğiniz şeyleri yapmaya çalışın ve yaptıktan sonra da kendinizi takdir edin.
- Kendi iç sesinizle konuşun ve kendinize olumlamalar yapın.
- Kendinizi sevin. İnsanlar kendilerini sevdiklerinde kendilerini duygusal olarak güvende hissederler.
- Duygularınızı kontrol etmeye çalışın. Duygularını kontrol etmeye çalışanlar korkuları ve endişeleri ile başa çıkabildikleri için riskleri göze alabilirler.
- Beyninizde olumsuz düşünceler varsa bunlara yer vermeyin. Çünkü olumsuz bir düşünceyle herhangi bir başarı elde etmek çok güçtür.
- Başkalarının fikirlerini,düşüncelerini,duygularını ihlal etmeden kendi fikirlerinizi net bir şekilde ifade edin ve savunun.
Özgüven oluşumu yazının başında da belirttiğim gibi zor bir süreçtir.Yukarıda ifade ettiğim davranışlar özgüven sorunu yaşayanlar için zor bir süreçtir ve bu sorunla tek başına başa çıkabilmek zordur. Bu yüzden bu tür sorunu yaşayan kişiler alanında uzman kişiden destek alınız
0533 373 81 23